Om Umeå Segelsällskap

Umeå Segelsällskap, USS, är en anrik förening som grundades 1882. USS är indelad i två sektioner; Kölbåtssektionen och Jollesektionen. Inom USS finns en huvudstyrelse samt ett komittéutskott för Jollesektionen.

Vår hemmahamn finns i Obbola, ca 2 mil söder om Umeå. Där finns även vår klubbstuga vilken är gemensam för hela USS samt hamnföreningen.

USS fick för ett antal år sedan utmärkelsen Ungdomsvänlig klubb, detta på grund av sin medvetna satsning på barn – och ungdomssegling.

Inom Jollesektionen, även kallad juniorsektionen, välkomnar vi alla barn och ungdomar som vill lära sig segla eller som kan segla sedan tidigare och vill förbättra sina kunskaper. Självfallet är även vuxna jolleseglare varmt välkomna att träna och tävla med oss.

Jolleseglarna

Seglarna är en blandning av unga och gamla, erfarna och nybörjare. Att segla jolle är roligt och spännande. Om det är någon som tycker det blir lite “för spännande” får man inte bara råd och stöd av ledare utan även av äldre och erfarna seglare. Samvaron före och efter seglingen är otvungen och minst lika viktig som själva seglingen. Vi ser gärna att föräldrar kommer med ut i följebåten. Det är bra, för att se och lära mer om vad vi gör under träningskvällarna.

Att segla är fantastiskt och spännande när man lär sig behärska vinden. För oss är segling inte bara ett sätt att förflytta sig. för oss är det även en idrott. En idrott som kan variera från lugnt och balanserat till snabbt och fysiskt. Allt det lär vi dig mer om.

Nybörjare & tillgång till båt

Klubben tillhandahåller ett antal optimistjollar samt två laserjollar vilka du som medlem får hyra i samband med ordinarie träningstider samt vid seglarläger och regattor.

När du blir mer erfaren och vill fortsätta att utvecklas kan det kännas aktuellt att köpa en egen båt. Rådgör gärna med klubbens tränare inför båtköp.

Tävlingar

Vi anordnar tävlingar för regionen och reser även iväg till tävlingar tillsammans. Oftast i Norra regionen, men våra mer erfarna seglare har även brukat vara med på t ex SM-tävlingar.

USS:s jolle seglare är stolta över att ha rönt framgångar även på riktigt stora tävlingar. T ex både Världsmästare och Juniorväldsmästare i OK-jolle.